Спас Гърневски: По-порочно и по-слабо управление в Пловдив не е имало!

„По-порочно и по-слабо упраление не е имало и неслучайно в Пловдив не се случват онези истински неща, които би трябвало да се случват!“, това заяви в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време“ председателят на ДСБ в Пловдив и общински съветник Спас Гърневски. По повод отхвърленото в четвъртък предложение за отстраняване на Илко Илиев от поста председател на Общинския съвет Гърневски коментира: „Разбира се, че не сме очаквали, че тази оставка може да мине толкова лесно, при положение че сме наясно като хора, запознати с кухнята на местното управление, с механизмите, по които се управлява Пловдив!“

Гърневски обясни, че представителите на „Синята коалиция“ са се присъединили към искането за оставка заради желанието да се състои дебат за управлението на Пловдив, но този дебат не се е получил. „За да се получи точно този дебат, за който ние призовавахме, трябваше всички политически сили да са на това ниво и на тази отговорност – да потърсят този дебат. Едни имаха инетрес точно този дебат да не се състои, тъй като той е изключително опасен за управляващите, защото показва напрактика, че Пловдив не се управлява по онези правила, по които трябва да се управлява един съвременен демократичен град“, заяви Спас Гърневски.

Според него от 3 и половина години общината се „управлява без програма с изведени в нея приоритети“. Заради липсата на такава програма заседанията на общинския съвет не са толкова ефективни и в тях често имало „нескончаеми дебати“, администрацията внасяла некомпетентно подготвени предложения, а честа практика било внасянето на предложения директно на сесия, без да са били обсъдени предварително.

Попитан каква е гаранцията, че сега в края на мандата нещата ще се променят, ако все пак се предизвика дебат за управлението, Гърневски отговори: „Ние знаем, че това няма да се случи, защото самият механизъм на създаване на това управление не го допуска. Работи се на тъмно, на парче и се обслужват партийни интереси. Пловдив е превърнат в арена – парцелирана на пазарлъци!“

По повод кредита от 9 милиона евро Спас Гърневски заяви, че има много въпросителни – защо сега трябва да се тегли, защо точно тези обекти, с кого са съгласувани и т.н. Помолен за коментар на твърденията в декларацията на „Синята коалиция“ – „сдобиха се с решение, което им позволява да разпределят парите по приближени, за да пълнят партийни каси…“, Гърневски заяви, че това са само съмнения. „Ами след като той не е доказан и се действа толкава набързо, остава съмнението!“, каза лидерът на ДСБ в Пловдив.

Пълен запис на участието на Спас Гърневски в “Местно време,” може да намерите тук в сайта на предаването.

сподели ме