Даниела Желязкова: “Славчо проспа три години от мандата”

Идват избори, всеки кмет е потенциален кандидат за втори мандат и с тези пари иска да реализира предизборна кампания. Само че бих попитала защо досега не бяха осигурени средства за тези проекти? Минаха три години от мандата, а през 2009-а бюджетът беше значително по-голям – 240 милиона лева. Никога Пловдив не е имал толкова пари, колкото в първите две години от мандата на Славчо Атанасов. Всички тези обекти можеха вече да бъдат завършени.

Защо пропуснаха този златен шанс? Защо караха по инерция? И да форсираш нещата в последната година от мандата, няма как да заблудиш хората, че си проспал предните три години. Мисля, че този кредит няма да бъде изтеглен, защото процедурата ще влезе в забранителния период от девет месеца за взимане на заеми. По-скоро това е един предизборен ход: ние искаме, но лошото правителство не ни дава. Според мене ще се ползва тази хипотеза, но това е плоско.

Отсега е ясно, че няма време за теглене на заема. Сесията е едва на 20 януари, след това има срок за влизане в сила на решението на Общинския съвет, ако то бъде взето, после трябва да се провежда процедура по избор на банка, така че до изборите дори няма да могат да го направят. Затова мисля, че това е възможен предизборен трик. Другата версия е, ако успеят да промушат това решение, то ще е добре дошло – над 15 милиона лева за предизборна кампания, тоест първи копки и рязане на ленти, за което другите кандидати нямат шанс. Ще показват, че градоначалникът се грижи за града, само че тези грижи са в последен момент – в 12 без пет. Жалко е, че ако се изтегли втори заем, ще се натрупа още един данъчен ангажимент към пловдивчани. Това означава, че в следващия мандат няма да може да се тегли заем. Абсолютно неоправдан ход, фойерверк, крах на управленска програма и на управленски умения.

Източник: в-к Марица

сподели ме