Спас Гърневски: “Меморандумът на кмета е върхът на политическата демагогия”

– Г-н Гърневски, как ще коментирате меморандума на кмета Славчо Атанасов, подписан от пет политически партии и трима независими общински съветници?

– Веднага след публикуването на меморандума, „Синята коалиция” – Пловдив излезе със своя декларация. В нея ние сме категорични, че с меморандума на кмета е достигнат върхът на политическата демагогия, с която в настоящия мандат се управлява Пловдив. Още от първия ден на днешното управление ние от Синята коалиция алармираме, че градът се управлява без конкретна програма, без ясно разписани в нея и обсъдени със структурите на гражданското общество и пловдивчани приоритети за развитието на града. Цели три години местната власт работи на тъмно, обслужвайки предимно лични, партийни и корпоративни интереси. В администрацията царят хаос и невиждана до днес некомпетентност, които нарушават драстично правата на гражданите, дръзнали да потърсят общинска услуга.

– Това ли е успешната формула за завършване на мандата на кмета?

– Да провалиш три години от развитието на Пловдив и в последната да симулираш псевдопрограма и широка подкрепа за нея е опит за класическо йезуитско бягство от провала ти. И още нещо – опит да натовариш с отговорност точно ония, за чийто обществен глас през годините си останал глух. „Синята коалиция” на тези червени крокодилски сълзи никога няма да повярва.

– Приемате ли изказването на ВМРО-НИЕ: „Керванът си върви, независимо че кучетата си лаят, и то от непрестижни породи” като атака към партиите, които не подкрепиха меморандума на кмета?

– Към това цинично изказване на доказания доносник на бившата ДС и бивш народен представител Бойко Ватев се присъедини с допълнение зам.-председателят на Общинския съвет Камен Шишманов, уточнявайки, че породата на несъгласните с лявата превратаджийска власт в Пловдив е „улична превъзходна”. Подобни публични изявления не си е позволявал нито един политик в нормална, цивилизована и демократична държава. Всъщност, защо да се учудваме? Повече от 50 години в България управляващите комунисти гарантираха собственото си благополучие с чл. 1 от Конституцията, унищожавайки съдбите на няколко поколения достойни българи, класифицирани като втора ръка хора заради некомунистическия им произход. Защо да се учудваме и днес, когато доведената на власт в Пловдив без спечелени избори и чрез преврат БСП отново чрез своята бойна кохорта от внедрени агенти и доносници в подопечни партии и пр. уж „независими” и „десни”, отново определят хората като богоизбрани червени, а останалите като „улични превъзходни”.

– „Синята коалиция” ще предложи ли проект за дясно управление на Пловдив и кога?

– На обединителната пресконференция с председателя на СДС – Пловдив инж. П. Попов заявихме, че нашето единство не е механично и не е самоцел. До него стигнахме след дълги анализи, след дълги разговори в организациите ни. Осмислили сме своите грешки, слабости, както и нашите постижения при управлението ни в Пловдив и в страната. Имаме и опита, мъдростта и силата да предложим нов и коренно различен от сегашния модел за управление и развитие на Пловдив. С него ще покажем на пловдивчани волята ни за истинско дясно, демократично и изведено от анонимност управление, заедно със структурите на гражданското общество и широката пловдивска общественост. Това ще стане съвсем скоро.

В-к Марица
Интервю на Галя ГЕОРГИЕВА
25 Октомври 2010

сподели ме