Спас Гърневски: Както се гушат, накрая ще се удушат.

Поредната рокада в местната власт в Пловдив окончателно свали маските на нейната некомпетентна и порочна същност. Анализирайки поредната криза в управляващата под тепетата лява коалиция, без особени усилия можем да формулираме няколко основни извода.

1. Падна дълго натрапваната ни маска на кмета, че е компетентен, че е кмет на всички, че е зависим единствено от интересите на града и заради тези интереси може да работи с плаващи мнозинства и с кадри, които той подбира за екипа си. Фактите говорят друго. За три години от мандата му в екипа на кмета дебютираха, а впоследствие бяха освободени, една дузина зам.-кметове, посочени от него и неговата партия или от коалиционните му партньори. Каквито и да са причините, този изключителен прецедент в кметската практика показва, че в случая става въпрос за лична, за партийна зависимост и хронично непознаване на проблемите от страна на Славчо Атанасов, които той и екипът му по принцип са призовани да решават.

2. Падна маската на демагозите от БСП, че едва ли не насила са попаднали във властта, за да работят за интересите на града ни. Влезли чрез изкусен преврат, през задния вход в управлението на Пловдив и извивайки безцеремонно ръцете на своите побратими, управляващите от лявата коалиция осъществяват тоталната червена реставрация в структурите - обект на общинско подчинение.

Интересите на червените ескалираха дотам, че партията им се тресе от все по-гръмки скандали. Там са се хванали гуша за гуша, все по-жадни за власт, че едва ли перманентните пленуми вече са в състояние да ги укротят. Най-вероятно както се гушат, така ще се удушат. И как да не предусещаш подобна развръзка, особено след поредната рокада в местната власт Константинов-Баташки, утвърдена от поредния червен пленум. Естествено, след нескопосаните обяснения възникват съответните теми за размисъл:

1. Александър Константинов е добър заместник-кмет, но не зачита партийните и личните интересни на партия и съпартийци (случая Ангел Батаклиев и др.). Ако е така, защо го махат, нали дойдоха в името на обществения интерес?

2. Александър Константинов е корумпиран, защитавал е нечии други корпоративни интереси. (Между журналисти и общински съветници се “говори” за лобиране в полза на извънпартиен превозвач срещу крупна сума.) Ако е така, защо го махат под сурдинка, без да го разобличат?

3. Независимо от причината на мястото на зам.-кмета Ал. Константинов се предлага не някой друг специалист и най-вече икономист, а партийният лидер д-р Баташки, като на практика икономистът Търновалийски ще ръководи социалния сектор в общината, а доктор Баташки - икономическия.

След всичко това стигаме пак до няколко извода.

1. БСП няма необходимия кадрови потенциал.

2. БСП праща лидера си в управлението, за да озапти провалените и корумпирани кадри.

3. БСП тестват, както те казват, кадрите си единствено до нивото на заместник-кмет. За повече сами разбират, че дори и когато управляват, нямат потенциал.

Най-вероятната причина според мен обаче за тази рокада е, че в БСП осъзнават своя крах, както и краха на коалицията, с която управляват Пловдив. Именно поради това те провождат лидера си на унизителното според техните претенции зам.-кметско място с единствената цел за извличане на колкото може повече партийни и свързаните с тях корпоративни интереси. Не са за пренебрегване и амбициите на Г. Гергов да узурпира цялата политическа власт в Пловдив и региона. Лошото в случая е, че за Пловдив предстои още една загубена в безвремие за този мандат година. Хубавото е, че маските на управляващата лява коалиция са окончателно свалени, а до следващите избори остава по-малко от година.

Източник: в-к "Марица"

сподели ме