С тържество откриха първия кът за отдих край река Марица

Днес в 11:00 бе откриването на първия по рода си кът за отдих край река Марица в пловдивския район “Северен”. Проектът е осъществен с помощта на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. Общата стойност е 23000 лв.

Много организации и граждани са се включили както чрез дарения на материали, така и чрез доброволна работа по обекта. От училище “Панайот Волов” са направили красиви масички от стърчащите пънове, останали след разчистването на някои от тополите край реката.

Партньори на проекта са също така и Земеделски колеж Пловдив, които са изаботили плана за разполагане на растителните видове в парка. Паралелката по парково строителство на строителната гимназия пък е помогнала за обособяване на алеите, както и за изграждане на водното огледало. Фирмата на Димитър Панов е поставила безплатно оградите и портала. Няколко пловдивски фирми са се погрижили за плочките и настилката на алеите, както и за използвания декоративен камък в парка. Съкварталците от района са показали изключителна гражданска инициатива и са помогнали немалко за изграждането и за поддържането на цветните лехи. Цветята и тревните площи ще бъдат напоявани със специална подземна система

Кметицата на район “Северен” Даниела Желязкова поздрави децата за техния празник. Тя изказа голямата си радост от крайния резултат на проекта, който е уникален за града ни. След това г-жа Желязкова прие обекта и тържествено преряза лентата.
Цветните лехи ще се разрастват и ще заемат цялата дължина на парка. Кметицата на района заяви, че желанието им е да успеят да облагородят цялото крайбрежие на река Марица от панаирното градче до “Захарна фабрика”.

Осигурени бяха лакомства за празника на децата, които пък с песни и танци отбелязаха откриването на новия парк.

Източник: Plovdiv24.bg

сподели ме