Даниела Желязкова внася предложение за отмяна на планираното събаряне на сградата на Кино “Космос”

Общинската съветничка от ДСБ Даниела Желязкова внася днес в местния парламент предложение за отмяна на решението, според което кино “Космос” се събаря и на негово място се строи бизнес сграда с етажен паркинг. Новината беше посрещната с овации вчера от живущите до киното. В предложението си Желязкова се позовава на подписката за запазването на зрителната зала с 900 места, зад която застават над 1000 пловдивчани, инвестиционното намерение на бизнесмена Димитър Георгиев, готов да запази културното предназначение на сградата, а също така на становището на пловдивските архитекти. “Надявам се, че предложението ми няма да бъде укрито и ще се обсъди в постоянните комисии.”, каза Даниела Желязкова.

Скандалът около киното тепърва ще се разгаря. Това са глупости, няма да отменяме решението, отсече, помолен за коментар, зам.-кметът по общинска собственост Александър Долев. Засега процедурата по изменението на плана е спряна, докато приключи общественото обсъждане и докато хората не решат каква да бъде съдбата на “Космос”, решението няма да се променя, заяви Долев.

Архитектурната гилдия в града също е разбунена, а професионалистите са засегнати, че градската управа не е потърсила експертното им мнение. Пловдивската организация на Съюза на архитектите (САБ) събира своите членове на “кръгла маса” в четвъртък от 15 часа в бизнесцентър “Рилон”. Камарата на архитектите (КАБ) вече е пуснала анкета между 280 свои членове за киното, разказа арх. Величко Куртев, който участва в управителния съвет.

Личното ми мнение е, че преди да се взима решение за събарянето на киното, политиците би трябвало да се обърнат към експерти, тъй като става дума за архитектурни и културни ценности, коментира арх. Куртев. Според него общината би могла да помисли за архитектурен конкурс.

Местната власт не бива да се оправдава с това, че хората не ходят на кино, защото тази зала има близо 1000 места, твърди арх. Величко Куртев. Некоректно е да се изтъква мотив, че с изграждането на многоетажен паркинг ще се решат част от проблемите с паркирането в центъра. Напротив, според изменението на плана в новата сграда ще има офиси. Това означава, че гаражите ще се ползват от работещите в тази сграда, а ул. “Гладстон” ще се задръсти още повече, прогнозира арх. Куртев. Проблемът е, че в случая администрацията не е направила нито комуникационен, нито градоустройствен анализ, отбеляза архитектът.

Данните от анкетата ще бъдат готови след Великден и с тях КАБ ще запознае градската управа.

Свалете пълния текст на предложението на Даниела Желязкова.

Източник: в-к Марица

Снимка: в-к Марица

сподели ме