ДСБ към кмета: Комунистическият режим отдавна е осъден от съвременното общество

Демократи за Силна България – Пловдив изразява своето недоумение от заканата на кмета на Пловдив Славчо Атанасов да забрани участието на чешкия художник Давид Черни в модерната експозиция “Европейското наследство – 20 години след Желязната завеса”, която ще се проведе в общинската Баня “Старинна” – днес център за съвременно изкуство.

“Господин кмете, длъжни сме да ви припомним, че живеем в условията на демокрация и всеки творец има право да изразява свободно своите виждания и творбите си, независимо дали ги одобряваме или не.

Длъжни сме да ви припомни, че времената на комунистическия режим, когато, следвайки съветския челен опит, партията громеше “абстракциониЗЪМЪТ” отдавна са осъдени от съвременното общество.

Господин кмете, длъжни сме да ви попитаме: Нима България не беше 50 години съветска тоалетна? Не беше ли превърната страната ни през последните четири години в турско-комунистическа тоалетна, в която се отекоха европейските субсидии, вместо да стигнат до всеки гражданин?

Кой “оплеска” лицето на България пред Европа и света, за да сме днес нарицателно за проядена от корупция, кражби и бедност държава? Нима това е Давид Черни?

Господин кмете, ние от ДСБ-Пловдив сме категорични, че в една истинска и демократична столица на културата като нашия град, мястото на художниците е в художествената зала!”

Източник: Plovdiv24.bg

сподели ме