Даниела Желязкова: Уличната инфраструктура в “Северен” е в лошо състояние

Кметът на район “Северен” Даниела Желязкова даде специално интервю за читателите на Plovdiv24.com

– Г-жо Желязкова, в район “Северен” стават едни от най-тежките ПТП. Какво до момента е направено, за да се намали борят на ПТП и какво предстои?

– Наистина най-тежките катастрофи стават в район “Северен”, тъй като трафикът на коли тук е най-натоварен и най-динамичен. Тук са 5 входно-изхoдни артерии на града, има много обществени и административни сгради. Това което сме направили за регулация на кръстовищата не е достатъчно. Предстои реализация на 4 големи инфраструктурни проекта, а именно – подлез на колелото на Панаира, разширение на ул. “Победа” с втори мост на Герджика, което в момента се реализира, реконструкция и разширение с 600 паркоместа на бул “България”, детелина на Карловския надлез, което като съоражение ще извежда потока от автомобили към Северната индустриална зона и към Централна гара. С тези проекти се надявам, че ще се облекчи движиението и произшествията ще станат по-малко.

– На какъв етап е ремонтът на булевард “България”?

– В момента тече ремонт на бул. “България” като се полага водопровод от 4-ти километър до бул “Васил Априлов”. Това е вторият етап за реконструкция на булеварда. След това ще следва подмяна на настилката и изграждане на тротоари.

– Има ли и колко са опасните сгради район “Северен”?

– В район “Северен” няма опасни сгради, защото тези които бяха опасни бяха съборени. Комисия назначена от мен описа всичките опасни постройки и те бяха премахнати. Отделно има 22 предписания за ремонт на фасадни мазилки на сгради в района, като изпълнението го следим.

– В сферата на културата доста мероприятия се правят в района. Тази политика ще продължи ли да се доразвива?

– В района успяхме да изградим открита сцена “Рибница”, благодарение на швейцарската агенция за развитие и сътрудничество. До момента нямаше такава сцена в района. Вече на тази сцена ще реализираме културния план на район “Северен”. Част от общинските прояви ги насочихме при нас, пример – “Рокфест” от 24 до 26 септември.

– В района се намират две от най-големите ромски махали в Пловдив – Шекер махала и Арман махала. За какво най-често идват хората от тези квартали във вашето кметство?

– Двата ромски квартала имат сериозни проблеми свързани с инфрасртруктурата, липсата на канализация и водопровод. Част от проблема е решен. Район “Северен” е защитила два проекта за изграждане на канализация в Арман махала и улици в Шекер махала. Одобрени са проектите и предстои стартирането през месец октомври тази година. По този начин проблема с канализацията ще бъде решен.

– Преди време в едно ваше изказване заявихте, че ромите от Шекер махала си плащат редовно сметките за ток, вода и наем. Запазена ли е тенденцията и имате ли проблеми в тази насока?

– Част от живеещите си плащат редовно сметките, друга част не си плащат наем и такса смет. Към тези, които не си платят ние сме безкомпромисни и ги санкционираме. Към 4 семейства е приложена най-тежката мярка – принудително изваждане от общинските жилища. Така показваме ясно и категорично, че всички задължения трябва да се плащат. Похвално е, че има семейства които си плащат редовно и крайно, като се надявам, че техния брой ще се увеличава.

– Колко са неизрядните в Шекер махала за първото полугодие на 2007 година, които не си плащат?

– 17 семейства обитаващи общински жилища нямат задължения. Приблизително толкова заплащат наем, но имат задължения за такса смет. Останалите не плащат и получават предизвестие от нас, че трябва да си погасят задълженията. Те погасяват една част, а другата не е плащат и се започва един кръговрат. Ромите трябва да разберат, че трябва да станат изрядни платци.

– Преди 2 години се реализираха осем проекта съвместно с швейцарска агенция за развитие и сътрудничество. Един от тях бе “Искам здраве-спортуваме”. Колко детски площадки се направиха от тогава до сега в района?

– С този проект се възстановиха 4 спортни площадки от общо 17, които са на територията на района. Ние защитихме проект пред Община Пловдив за отпускане на бюджетни средства за възстановяване на останалите площадки. В момента всички площадки в район “Северен” са в отлично състояние. Има площадки за футбол, монтирани са на някои от площадките баскетболни кошове. Изработени са 28 тенис маси, а 4 от спортните площадки са с изкуствена трева.

– Кога трябва да бъде готова новата сграда на район “Северен”? Къде ще се намира?

– Новата сграда трябваше да бъде готова на 10 март 2006 година. Към момента има година и половина закъснение и са предвидени претенции за неустойки, съгласно договора към инвеститора “Заводски строежи”АД. Не мога да се ангажирам с дата кога ще бъде готова новата сграда, но продължаваме да настояваме да се ускори строителството. Новата сграда ще се намира до СОУ “Йордан Йовков”.

– Предвидена ли е специална рампа в новата сграда за хората с увреждания, тъй като това е наболял проблем в Пловдив?

– Да, предвидено е да има рампа. Също така ще има и специален асансьор за хората с увреждания, което ще даде възможност гражданите с увреждасния да ползват административните услуги. Нещо повече ние се обърнахме към всички институции в района да осигурят достъп за инвалиди и голяма част от нашите искания бяха изпълнени. Такива рампи изградихме в 4 училища в които има деца с физически увреждания, за откритата сцена в парк “Рибница” има рампа, за да може тези хора да изявят своите творчески изяви. Един от проектите реализирани с швейцарската агенция за развитие и сътрудничество е за осигрряване на достъп на инвалидите и възможност да се предвижват.

– Много от хората в район “Северен” харесват начина Ви на управление на района. Съжалявате ли за нещо, което сте им обещали, а нямате ресурси и времето да го изпълните?

– Във времето в което съм кмет направих възможността за реализация на истинско местно самоуправление. През декември 2003 година стартира работата на обществения форум, в който 2 годиниразлични обществени групи заседаваха и обсъждаха теми, свързани с развитието на района. Последва създаването на 14 граждански комитета и всички те са партньори на местната администрация. Тази обратна връзка и това партньорство прави решенията по-устойчиви и това е начин да работим заедно в полза на района. Това за което съжалявам, е че въпреки многото усилия и средства изразходвани до момента уличната инфраструктура в района не е в добро състояние и има още какво да се прави.

– Какво трябва задължително да направи следващия кмет на район “Северен”?

– Следващият кмет трябва да продължи добрите традиции в района и да помни, че само заедно с гражданите може да управлява успешно. Трябва да привлече в екипа си професионалисти експерти, да ползва техните съвети и най-важното – да работи с гражданите.

Източник: Plovdiv24.bg

сподели ме