ДСБ и “Национален съюз Единство“ в Пловдив подкрепят протестите без да ги политизират

Демократи за силна България и “Национален съюз Единство” в Пловдив подкрепят исканията на протестиращите граждани срещу монополите в енергетиката и високите сметки за ток. Това обяви председатялят на градската организация Пепа Деведжиева. Според нея проблемите в сектора трябва да се решават в парламента, а не на улицата, затова не приема опитите на партиите “да яхнат” недоволството на хората. Оставката на Симеон Дянков и персоналните промени в правителството, предложени от премиера Бойко Борисов, са панически опити да се запази властта до края на мандата на ГЕРБ, посочи Деведжиева.

Конкретните предложения на ДСБ и “Национален съюз Единство” са следните:
1. Икономическите министри и всички контролни органи да предложат нови европейски правила за пряка защита на потребителите от злоупотребите с господстващо положение и за драстично санкциониране на нарушителите. Народното събрание да задължи със съответните закони министрите и контролните органи да защитават конкуренцията и потребителите. Приемане на предложения от нас ЗИД на Закона за защита на конкуренцията.
2. Пълна смяна на съставите на всички контролни органи. Назначаване на нови ръководства от Народното събрание с право да бъдат отзовавани при несправяне с възложените им функции.
3. Промяна на методиката за образуване на цените на електроенергията, която:
– изключва признаването на кражбите като разход;
– нормира загубите по мрежата съобразно европейската практика;
– не признава разходите за доставки без обществени поръчки;
4. Създаване на енергийна борса за свободно предлагане на електроенергия за фирмите; цените за домакинствата остават в регулация от контролните органи.
5. Задължаване на доставчиците да предлагат електро- и топлоенергия, отговаряща на стандарта.
6. Промяна на изкупуването на електроенергия от производителите в зависимост от предлаганите от тях цени.

Пепа Деведжиева съобщи и за сигнал на протестиращи граждани от района на Бунарджика, които са срещу строителството на мястото на бившия рестолант “Голям Бунарджик”. Чрез депутата Иван Иванов сигналът е зададен като актуален въпрос към министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя е отговорила, че в строителството няма нищо нередно и на място са извършени няколко проверки, включително и в присъствието на представители на протестиращите. Нарушения не са открити. Към въпроса обаче интерес е проявила министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Имаме съмнения, че именно този интерес е причината “Галакси пропърти груп” да замрази строителството, заяви Пепа Деведжиева.

сподели ме