Иван Костов: ДКЕВР трябва да принуди ЕРП-тата да плащат от печалбите си загубите по мрежата и кражбите на ток

ДКЕВР трябва да принуди електроразпределителните дружества да плащат от печалбите си загубите по мрежата и кражбите на ток. Това обяви в интервю за Радио Пловдив лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него всички членове на регулатора трябва да бъдат сменени и да се избират от Народното събрание. Ето как Костов обясни причините за високите декемврийски сметки за ток – с него разговаря Михаил Миховски от Радио Пловдив.

Можете да чуете аудиозапис тук.

Г-н Костов, какво сочи вашият анализ, на какво се дължат тези завишени сметки за ток, които подлудиха цяла България?

Иван Костов: Ние считаме, че има три основни причини, разбира се, и много други фактори влияят, но три са основните – едната е изключително тежкото състояние на държавната фирма НЕК, която е монополист в пазара на едро в предлагането на електроенергия, която е в това тежко състояние, заради огромните разходи, които направи заради изграждането на Белене и по този начин взимане на кредити и по този начин НЕК се изправи пред фалит. Така че спасяването на НЕК от фалит е една от причините да се вдигнат цените – тя вече се призна от ДКЕВР след нашата атака в понеделник, но не стигат до там да признаят, че са съучастници на монополистите на пазара във вдигането на цените. Истината е, че по най-различни способи контролиращият орган и не само в тази посока, а и другите контролиращи органи, практически са съучастници на монополите във вдигането на цените и извличането на монополни печалби. Това е втората причина, а другата е, че по времето на БСП се предоговориха договорите за внос на газ, вследствие на което България се оказа сред петте страни, които внасят най-скъп газ. Примерно, когато ние внасяхме газ за 540 долара за хиляда кубически метра Русия – Газпром продаваше на Англия за 370 долара, а вижте разстоянията какви са.

Ударът върху хората вследствие на тези три причини, върху домакинствата е много тежък. Но трябва да знаете, че и удара върху фирмите е изключително тежък, особено върху фирмите, които в момента все пак произвеждат добавена стойност, например туристическия бранш, хранителната, ресторантьорството и т. н. Така че това са трите основни причини. Разбира се има и други, но те са по-далеч от разбиранията.

Р. П.: Върховната административна прокуратура, както и новата шефка на ДКВЕР казаха, че се концентрират именно върху ценообразуването в сферата на енергетиката. Това стъпка в правилната посока ли е според вас? Може ли да доведе до нещо положително за хората?

И. К.: Не, не.

Р. П.: Защо?

И. К.: Това не е правилната стъпка. Те са тези, които трябва да променят механизма на ценообразуването, а не да проверяват как е приложен. Разбирате ли? Те трябва да направят дълбока промяна на правилата, да принудят монополистите условия, които се налагат от сегашната тежка криза, от тежкото положение на българските потребители на електричество да накарат фирмите да споделят трудностите в България. Например, как? Например да поемат задължение да намалят кражбите и кражбите да погасяват от печалбата, която им е призната, защото иначе нямат стимул за спират кражбите по мрежата. Загубите по пренос на електроенергия – как може чешка фирма да допуска 15 % загуби в България или другите ЕРП-та, а в собствените им страни загубите да бъдат 4 – 5 – 6 %. Защо не са свели загубите до онези, които са в техните страни? Това беше смисълът на приватизацията.

Р. П.: Обясняват, че печалбата от 18 % не е достатъчна, за да инвестират именно в тази посока?

И. К.: Ами, да продават, да намерят по-добър оператор, който е в състояние да решава тези задачи, защото няма никаква логика в това това да пада върху наш гръб. След това, вместо да проверяват сметки и да проверяват цени, да задължат всички доставчици на публични услуги, включително ЕРП-та, да обявяват обществени поръчки за доставките, които имат, защото се случва така, че те изнасят през договори за доставка пари от България за собствените си страни. Те всичко поръчват в собствените си страни – в Чехия, в Австрия и в Германия. А ако обявят на свободен достъп, на обществена поръчка – може да се окаже, че тук може да се реализира на много по-ниска цена. Така няма да могат да изнесат големи печалби навън при това замаскирани като производствен разход.

Аз искам да кажа, че ние сме много удовлетворени от това, че в понеделник всички наши мерки – те са основно шест, бяха подети от медиите, всичките ги разбраха, всички започнаха да ги повтарят и с тях се съгласи и министърът по време на изслушването. Това е много важно. Но тук искам да направя едно продължение – ДКВЕР е длъжен да проверява доставчиците на тези публични услуги – електроенергията и от гледна точка на качеството на услугата. Качество на услугата при електроснабдяването е да няма прекъсвания или да бъдат краткотрайни, да има необходимото напрежение в мрежата. Защото всяко спадане в мрежата под 200, под 190 волта на практика създава много по-големи загуби в преносната мрежа. А те доставят електроенергия, която не отговаря на българския стандарт от 220 волта и това е почти масова практика и всички ние си затваряме очите. Плащаме скъпи ремонти на своите домакински уреди, подменяме инсталации. На мен например ми изгоря цялото табло, нагрято от начина, за който говорих и трябваше да платя големи суми пари, за да бъде променено. Непрекъснато горят тези лампи, които са енергоспестяващи, защото се стартират трудно при ниското напрежение и т. н. Т. е. те причиняват щети като не дават качествената услуга.

Ако ДКЕВР, това, което ние искаме е да се махнат всичките, защото не знаят защо са там, те ако бяха истински контролен орган щяха да следят тези неща, защото зад гърба им стои потребителя и потребителят иска качествена услуга, за която да плаща. Дали сега точно са надписали сметките или не са ги надписали с 2 – 3 лева – това може и да така, може и да не е така, но не е същественото. Това, което говоря е същественото – че те трябва да принудят доставчиците на електричество в домакинствата и във фирмите да отговарят на определени стандарти.

Р. П.: Вие също така предлагате ДКЕВР да се избира от парламента. Правилно съм ви разбрал, нали?

И. К.: Да. Но преди това предлагам да бъдат сменени всичките, защото във всички контролни органи се запазиха представителите на тройната коалиция.

Р. П.: Да, но нали в парламента и в момента има комисия, която ДКЕВР? Къде е тя? Защо я няма и нея в този момент?

И. К.: Няма такъв сериозен контрол, няма контрол ДКЕВР, няма. ДКЕВР се дължи като орган на Министерския съвет. И е орган на Министерския съвет, той изпълнява правителствена политика, той не регулатор и точно поради тази причина тези хора таз се вживяват като хора с квази изпълнителна власт. Те са регулатор – това е съвършено друго. Те регулират пазара, за да има конкуренция, за да има европейски правила на него т. е. европейско качество на услугите и го правят заради потребителите, а не заради производителите и търговците.

Р. П.: Два други много важни момента, които вълнуват потребителите – първо, 40 % от изразходваната електроенергия дефакто влиза в цената, всички останали 60 % са добавки. Могат ли те по някакъв начин да бъдат премахнати? И другото, което искат хората по площадите е разваляне на договорите с ЕРП-тата.

И. К.: Това, че виждат хората такава сметка пред очите си трябва да се превърне в задължение към ДКЕВР да направи абсолютно ясни и понятни за хората правилата на ценообразуване. Разбирате ли? Не да се оправдават с някакви европейски документи както чух представителите на ГЕРБ да защитават ДКЕВР, а да направят прозрачна, ясна сметката. Сега, някои от тези неща трябва да променят формулата на образуване, на влизане в цената, някои неща трябва да се преразгледат, но това всичкото трябва да го направи ДКЕВР в контекста на новата си политика по отношение на ограничаване на ограничаване на монополите и създаване на конкуренция.

Нека да направим така – казваме ние, всички фирми т. е. не финансовите фирми, не финансовите организации да могат да купуват ток свободно т. е. да се договарят и да си купуват, но нека да бъдат на свободна борса, нека да се види на борсата каква е цената. Защото, вижте какво се получава в България –
международната цена на тока на едро е спаднала и спада в последните месеци, надолу върви, разбирате ли, до степен да излезе от този пазар АЕЦ – Козлодуй, който произвежда най-евтината електроенергия у нас.

Р. П.: Т. е. енергията на АЕЦ – Козлодуй става непродаваема?

И. К.: Да, на външния пазар, защото спада цената. Защото вижте – на външния пазар в региона цената спада, а у нас на вътрешния пазар цената расте. Защо? Уж условията са едни и същи. Ако условията са едни същи – на разпределение, на формиране на цени и т. н. – тази цена би трябвало да тръгне надолу, защото международната цена върви надолу. А нас ни плашеха по време на референдума, че ние ще внасяме скъп ток. Е, какъв скъп ток? Отвън ако го купим ще е по-евтин от този, който се калкулира в страната.

Р. П.: Какво мислите за национализацията?

И. К.: Вижте, национализацията – ние отговорихме така на този въпрос – това е пълно неразбиране къде е естеството на проблема. Ситуацията в енергетиката е такава, че има фирми с всякаква собственост – НЕК и ДЕХ са държавни и точно в тях са проблемите. Какво искат тези, които искат да национализират ЕРП-тата? Ако национализират ЕРП-тата те ще произведат в още по-голяма степен проблемите, които има НЕК в момента. Нали разбирате? Този монопол, който в момента е на чуждестранни собственици с държавен монопол, който вече е пред фалит. Какво решение е това? Това не може да бъде никакво решение.

Р. П.: И последно – СДС казаха, че виновни за големите сметки за ток са надбавките „Костов, Кунева, Станишев” в ценообразуването.

И. К.: И това поради невежество. Тези хора наистина са много далеч от въпросите, но това преля чашата и ние скоро ще разкажем цялата история така както я разказахме за АЕЦ – Белене.

Р. П.: За тези авансово сключени договори с ТЕЦ – Марица-изток?

И. К.: Няма сключени договори. Вижте, няма сключен договор от нашето правителство. Така, че всичко, което те приказват наистина си е кръгло невежество. Има подписан меморандум за насърчаване на една инвестиция. Всички договори са подписвани впоследствие, от други хора, при други условия и при други обстоятелства. Но ще разкажем това за историята. Не може дълго да се спекулира особено от хора, които са абсолютно не наясно. Аз разбирам това да го прави Румен Овчаров, защото е подписвал тези договори. Разбирате ли? Разбирам да го прави Милко Ковачев – НДСВ, защото те са си слагали подписите, там е ясно, че носят отговорност. Т. е. искат да кажат, абе, не сме ние виновни. Ей го Костов, Костов да носи отговорността. Разбирам го от тяхна страна, но въобще не го разбирам от страна на хората, с които сме били заедно. Това е. Това означава, че са се возили на каруцата отзад зад нас – нито са разбирали къде отиваме, нито как се кара тая каруца, нито кой е впрегнат отпред и кой я дърпа, т. е. пълно невежество на такива качили се гратис пътници.

Източник: Радио Пловдив

сподели ме