Спас Гърневски: Спрете циничната гавра с управлението на града ни!

Дами и господа управляващи,

Като бивш кмет на Пловдив и настоящ общински съветник от Синята коалиция напълно съм наясно както с технологията на управлението, така и с предизвикателствата, касаещи развитието на Пловдив. Ето защо ви призовавам най-отговорно: Спрете циничната гавра с управлението на града ни. Прекратете възможно най-бързо този абсурден експеримент, това трагикомично шоу, в което управляващата лява коалиция превърна местното самоупправление под тепетата!

До подобно падение едва ли някога пловдивската управа е стигала.

Г-н Кмете, във философията на управлението на един град винаги основната роля се пада на кмета като мажоритарен избраник, независимо дали управлява с партия или коалиция от партии. От силата, компетенцията и политическите качества на кмета зависи успехът на управлението. Ето защо е крайно време да преустановите този смешен плач, предназначен за наивници, колко Ви е тежко с тази коалиция!

През септември 2008-ма Ви предупредих, че подадеш ли дори малкия си пръст на комунистите, ще ти отхапят ръката до рамото. Както сам констатирате днес, са стигнали много по-далеч.

–          Претендирате, че сте диалогичен, че притежавате политически нюх.

Ако бяхте, щяхте да намерите начин да не погребвате вота на пловдивчани, кайто Ви изстреля на кметския пост.

–          Претендирате, че сте силен и независим от лобитата в партията Ви политик?

За съжаление не сте! И на слепите, и на глухите в този град стана ясно, че сте просто лицето на едно пирамидално лоби, начело на което стоят пипалата на бившата държавна сигурност и комунистиеската олигархия и те всъщност определят дневния ред на управлението в Пловдив.

–          Твърдите, че сте компетентен управляващ, че имате опита на районен и градски кмет.

За съжаление и това не сте. Ако бяхте, щяхте от самото начало да предложите конкретна програма за управление с изведени в нея приоритети.

–          Нямаше да цари абсолютен хаос в управлението, което е превърнато във феодални владения от коалиционните Ви партньори. Лявата ръка щеше да знае какво прави по-лявата.

–          Нямаше да сме свидетели на все по-некомпетентни предложения за решения в Общинския съвет.

–          Нямаше за 3 години през екипа Ви да се изредят една дузина заместник-кметове, което е прецедент в България.

Ето точно тук е пресечната точка на това, което не сте.

Силният, компетентният и с политически усет кмет, който носи основна отговорност за уравлението, отговаря и за екипа си, сам го създава. Определя ресорите на управлението и изисква от партията си и коалиционните партньори по няколко алтернативни кандидатури. Събеседва с тях и ако е компетентен, избира най-добрите. Фактът, че си сменил толкова заместници говори, че или са ти пробутвали партийни номенклатури, т.е. че си слаб и зависим, или си некомпетентен да прецениш качествата им.

В ситуация като тази нито кметът, нито екипът му са били в състояние да осъзнаят и осъществят обществено полезно управление.

Този факт обаче едва ли притеснява доминиращия коалиционен партньор от БСП.

Знаят хората, че кацналото веднъж за последните 20 години пиленце на червеното рамо не е за изпускане!

–          Време е за реваншизъм.

–          Най-важнте ресори в общината са отдавна под техния железен контрол.

–          В служби, дирекции, ДКЦ-та, общински болници и предприятия цари повсеместна червена реставрация.

–          Жаждата за власт, позиции и интереси дотам развихри БСП, че в централата вече са се хванали гуша за гуша. С епистоларна литература командват директно и публично самия кмет.

Не преди 10-ти ноември, а днес – в края на 2010 година, първият секретар на партията в Пловдив пише официално писмо, съгласно решението на партията, до кмета: „Г-н Кмете, освободете нашия представител в екипа Ви, като заместник-кмет и назначете мен!”, защото, представяте ли си, интересите на социалистическата партия и на нейната капиталистическа номенклатура, били нарушени на обществения интерес.

Още по-абсурдно е, че след писмото партийният корпоративно-транспортен интерес вчера категорично бе предпочетен пред интересите на Пловдив.

Г-н Кмете, позволявам си втори и последен съвет към Вас през този мандат.

Вие имате един единствен шанс като гражданин най-вече, но и като претенциозен политик, ако искате да опровергаете моите твърдения, подайте незабавно оставка и вървете на нови избори!

Това е единственият шанс да измиете позорното петно, което с Вашите побратими лепнахте задкулисно на гордия през вековете град!

В противен случай ще потвърдите все по-натрапчивото чувство в мен, че Пловдив се управлява от наследниците на партията с „3-те П”:

–          Първомайските комунисти;

–          Пловдивските ченгисти;

–          Пазарджишките анархисти.

Изказване от трибуната на Общински съвет – Пловдив на сесията на 25 ноември 2010 г.

сподели ме