Спас Гърневски: Редуцирането броя на общинските съветници намалява политическата представителност

Редуцирането на броя на общинските съветници не е добро решение, защото се намалява политическата представителност в общинския съвет, а според закона именно той е този, който ръководи дейността на общината. Що се отнася до това, районните кметове да бъдат назначавани след таен вот в Общинския съвет, мисля, че има логика. Все пак местният парламент е принципалът на властта и когато районните кметове биват избирани мажоритарно, от тях се очаква да имат определени правомощия, но де факто това не е така. Тук бих стигнал и по-далеч. Защо и големият кмет да не бъде избиран от местният парламент, след като той в крайна сметка изпълнява решенията на съвета.

По отношение на намаляване на броя на зам.-кметовете съм категорично за, защото в последните години сме свидетели на грандиозен управленски фарс. Не може град като Пловдив в един момент да има 7-8 зам.- кметове, още повече когато има коалиционно управление. От опит мога да кажа, че за Пловдив най-ефективна е формулата с 4-има зам.-кметове.

Не може един съветник да е избиран от една политическа партия, а впоследствие по време на мандата да прескача в друга. Бих си позволил да бъда и по-краен, като заявя, че за подобни хора трябва да има и процедура по тяхното отзоваване, а на тяхното място да влезе следващият в листата.

Източник: в-к Марица

сподели ме
It's very calm over here, why not leave a comment?

Leave a Reply