Даниела Желязкова: “Очаквам да има още протести срещу спортните площадки.”

Голяма група протестиращи граждани се събраха в залата на Общински съвет – Пловдив вчера с искане договорът между Общината и фирма “Активлайф” за отдаване под наем на спортната площадка на ул “Трети март” в район Южен, да бъде прекратен. Позицията на Демократи за силна България по този казус беше ясна още от месец март тази година, а именно, че детските площадки трябва да се поддържат, а не да се отдават на фирми.

Отново г-жа Даниела Желязкова напомни за тази позиция на ДСБ:

“Протести, като на тези хора, живеещи около площадката на ул. “Трети март” в район Южен, очаквам да се случат на още 15 места в нашия град. Това го казах предварително. Първо, убеждението ми е, че районните администрации могат и трябва да си стопанисват площадките, както съм го правила аз 12 години като кмет на район Северен. Абсолютно съм убедена, че администрациите имат такава възможност, стига да им се работи.

Другото, което е най-притеснително, е, че чрез стопанисването на спортни площадки се дава право на изграждане на заведения между блокове – нещо, което вече по закон е забранено. Отмененият текст на чл. 120, ал. 4 от Правилника на стария закон по строителство, не дава право за изграждане на такъв тип обекти. Отвори се задна врата чрез тази възможност покрай спортните площадки – хора, желаещи да имат такъв тип обекти, да си ги построят, като се гласува и преференциален наем от 2 лева.

Всичко това, събрано накуп, води до:

  1. протест на граждани, под прозорците на които ще се построят поредните кръчми;
  2. щета за Пловдив, защото 2 лева е смешна цена, особено в условия на криза и необходимост от приходи за Общината;
  3. въвеждане на такса за използването на площадка, която е определена за обществено ползване, т.е. безплатно.

Тези 3 аргумента, събрани в едно, водят до този протест.

Още на първо гласуване казах, че се надявам да съм лош пророк и да има недоволство от страна на гражданите, сега допълвам, че се надявам на още 15 места да има такива протести.

Протестиращите се интересуват само от едно, че под прозорците на спалните им, ще се появи поредната кръчма и то в най-грозния си вид. Защото от ламарини няма как да се направи нещо луксозно. Ще бъде една квартална кръчма с непрекъснат шум и с невъзможност тези хора, прибирайки се вкъщи, да си почиват. И още нещо: заради този “лукс”, децата им ще плащат такса, за да ползват игрището, което до този момент е било безплатно.”

сподели ме