Пресконференция на ДСБ след националното съвещание, проведено в Пловдив (+запис)

На Националното си съвещание в Пловдив този уикенд ДСБ реши да увеличи натиска си към Правителството за реформи. Първа стъпка в този насока е решението за самостоятелно явяване на президентските избори във формат Синя коалиция +.

Вижте снимки от събитието, като кликнете тук.

Чуйте аудиозапис от пресконференцията на Националното ръководство след съвещанието:

Get the Flash Player to see this content.

Ето целия текст на резолюзията:

РЕЗОЛЮЦИЯ

на Националното съвещание на ДСБ,

17-18 април 2010 г., Пловдив

Подкрепихме правителството на ГЕРБ заради намеренията му да следва следните приоритети:

  1. Да противодейства решително на кризата със смели и спешни реформи;
  2. Да постигне ускорено и ефективно усвояване европейските средства;
  3. Да потърси наказателна отговорност от злоупотребилите политици от тройната коалиция и да спре организираната престъпност и корупцията.

Нашата оценка е, че ГЕРБ видимо преустановява усилията си да постига част от заявените приоритети. Последните 60 антикризисни мерки на правителството представляват отказ от реални реформи. Затова ДСБ ще увеличи своята настойчивост за връщането на управляващите към курса на реформи, обещани на избирателите и разработени в антикризисния план от 1 октомври 2009 г.

Поддържаме следните принципи при изработването на новия Избирателен кодекс:

  1. Укрепване на политическите партии чрез пропорционална избирателна система със запазен праг и преференциално гласуване за национални парламентарни, европейски и местни избори;
  2. Възпиране на политическата корупция с постоянна изборна администрация; активна предварителна регистрация на избирателите; избирателни секции извън страната само на територията на посолствата и консулствата на Република България; регионални преброителни центрове;
  3. Повишаване на избирателната активност посредством въвеждане на електронно гласуване;
  4. Честни избори чрез прекратяване на злоупотреба с власт от МВР, МФ и други държавни и местни органи.

ДСБ започва да реализира решението на своето Национално събрание да се яви на предстоящите местни и президентски избори във формат “Синя коалиция+”, с политическата програма на българската реформаторска десница. Членовете на Националното ръководство и на ръководствата на общинските организации поемат лична отговорност за разширяване на политическото доверие като привлекат около политическата ос ДСБ-СДС други дясноцентристки партии, създадат контакти и получат подкрепа от местния бизнес, от неправителствени, религиозни, малцинствени, съсловни организации.

сподели ме