По-добра бизнес среда в Пловдив ще търсят Иван Костов и арх. Илко Николов

Работим за по-добър бизнес климат в Пловдив, заяви председателят на ОбС Пловдив арх. Илко Николов

“Пловдив загива в икономическо отношение. Реалностите пред града са много лоши”, това заяви по време на пресконференция под тепетата лидерът на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че най-много фирми от Пловдив не са се пререгистрирали. “Защо пловдивчани местят бизнеса си в столицата и стават софиянци? В Пловдив няма бизнес! Всички фирми са или в община Родопи или в Марица.”, коментира Костов. От ДСБ очакват сериозни промени от екипа на кмета Иван Тотев. “Ние имаме решения и чакаме да бъдем потърсени за съдействие”, сподели “тъмно-синият” лидер. Костов допълни, че би подкрепил Пловдив за европейска столица на културата, ако се даде възможност за възстановяване на Стария град. “Преди много обичах да се разхождам в резервата, но сега гледката е потресаваща. Не стъпвам там! Стария град е тъжно място.”, заяви Иван Костов. Според него всичко се занемарява. Той каза, че Пловдив изостава много пред културното развитие на Велико Търново.

“За да се развива Пловдив е необходимо създаване на добри условия за развитие на малкия и среден бизнес на територията на града. Привличането на свежи инвестиции, които да задвижат пловдивската икономика.” Това каза председателят на общинския съвет арх. Илко Николов. Радващо е, че кметът Иван Тотев възприе идеята ни за изготвянето на публични регистри. “Чрез тях ще се повиши прозрачността в отношенията между общината и бизнеса от една страна. Това бе първата крачка, но не трябва да се спира до тук. За да се подобри бизнес климатът е необходима оптимизация на таксите, които не съответстват на предоставените от общината услуги – формирани са по-скоро като данък, а не като такси. Там където има добри условия за бизнес, след няколко години става добро място за живот.”, коментира още Илко Николов.

“През последните години в Пловдив бяха изгонени инвеститорите. Те не бяха разглеждани като такива, а като продавачи, на които се искаха пари, за да бъдат допуснати до местния пазар. Напротив община, и то в условията на криза, трябва да създава преференциални условия за бизнеса, което ще го стимулира да предпочете Пловдив пред другите български градове. Истинското изпитание пред кмета Тотев ще е как в реализирането на тези проекти да бъдат включени преимуществено пловдивски фирми. По този начин ще се съживи месния бизнес, ще бъдат разкрити повече работни места за пловдивчани, ще останат повече пари в Пловдив. “, каза още Илко Николов.

Съпредседателят на „Синя коалиция” Иван Костов от своя страна обяви, че формацията ще продължи да съществува. “В момента се водят интензивни преговори между ръководствата на двете партии в коалицията – ДСБ и СДС, за следващите избори.”, каза Иван Костов. От своя страна арх. Николов заяви, че залага много на Синя коалиция за предстоящите парламентарни избори.

Предизборната кампания на двете десни партии ще е от типа “От село на село, от врата на врата”. Доброто политическо послание е като добрата храна – вкусно, сезонно, месно ястие, обясни зам.шефът на ДСБ Радан Кънев. Като пример за политическо “вкусно, сезонно, месно ястие” Иван Костов посочи ползите от приемането на еврото у нас. На хората трябва да се обясни какви са предимствата от въвеждането на общата европейска валута у нас. Към момента те са на мнение, че чрез неговото въвеждане те ще разберат колко взимат в евро, но и ще обеднеят, посочи Костов.

Иван Костов заяви, че очаква Комисията по досиетата да изкара на светло кредитните милионери, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност. “Нека видим от къде тръгва българския преход и кой стои зад него”, коментира Костов. Той заяви, че по времето когато е бил премиер не се е интересувал от тази тематика. “Дори досието на Георги Първанов не съм чел. Не съм се интересувал, но нека сега да видим кой кое сред милионерите”,завърши Костов.

Вестник “Марица”

сподели ме