Жив интерес към управлението на Пловдив показаха млади хора на среща с Даниела Желязкова

Мрачното и дъждовно време не попречи на младите демократи за силна България да се срещнат и дискутират въпросите и проблемите, свързани с местното самоуправление и работата на Общински съвет – Пловдив с общинския съветник г-жа Даниела Желязкова. На събирането присъстваха и студенти от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” от различни специалности: политолози, бъдещи специалисти в областта на стопанското управление и маркетинга.

На срещата се коментираха още политическата реалност и събития в Града под тепетата през последните три години и половина. Особен акцент беше поставен на предизборната кампания и местните избори през 2007 г. и управлението на коалицията “ГЕРБ, ВМРО и Атака”. Тема, която предизвика голям интерес беше превратът от 17 септември 2008 г., с който БСП превзе управлението в Пловдив “през задния вход” чрез грубо погазване избора на пловдивчани, за да поеме кормилото на „синята крепост”.

На всички въпроси г-жа Желязкова отговори точно и коректно, без недомлъвки, като посочи слабостите в управлението на града, слабости, поради които Пловдив /вторият по големина град/ вече е със затихващи икономически функции. Младите разбраха, че слабото управление е това, което „задушава” града и кара все повече пловдивчани да избират други общини или държави, в който да се реализират, да правят бизнес или да живеят.

Накрая на срещата всички бяха доволни: от една страна, г-жа Желязкова – от факта, че младите хора се интересуват живо от местната политика и управлението на Пловдив, а от другата страна, младите хора – от това, че получиха информация за управлението на града “от кухнята”, както се казва.

Интересът към въпроса за местното самоуправление логично доведе след себе си и покана за разговор по темата за ефективното управление със Спас Гърневски /общински съветник от ДСБ и кмет на Пловдив 1995-1999 г./, която скоро предстои.

Ето и някои мнения за срещата:

Даниела Желязкова: “Срещата беше много ползотворна както за мен като лектор, така и за аудиторията. Вълнуващо е млади хора – умни, можещи, знаещи, да застанат пред теб, да попиват това, което говориш, и обратно – да казват оценките си за това, което се случва. Един вид коректив на работата ти.

Мисля, че изключително полезна е инициативата обучение на млади хора в политическите партии и специално в ДСБ. Надявам се да успее тази инициатива.

Вярвам, че младите хора ще харесат този начин на общуване. Смятам, че той ще е полезен както за нас като политици с опит, така и за тях като младата ни смяна.”

Станко Георгиев: “Срещи като тази засилват практическата насоченост на знанията, получени досега в университета. Информирането на студенти, занимаващи се с политически науки, относно местните проблеми на общината е полезно за нас. С удоволствие ще присъствам на следващата среща с г-н Гърневски.”

Благовест Ганев: “Много съм доволен от срещата с г-жа Желязкова. Радвам се, че обсъдихме и темата за нихилизма на младите към политиката, която е от голямо значение, защото именно ние младите сме капиталът на една страна и вкарването на всички политици в една рамка на хора, наблягащи предимно на лично забогатяване, отблъскава истинските професионалисти. Ние младите трябва да си даваме ясна сметка какво всъщност означава гласът ни и как той може да повлияе на живота ни. Ще се радвам срещите ни с политиците от ДСБ да продължат, защото с всяка среща трупаме знания, който няма откъде другаде да намерим.”

Теодор Трифонов: “Радвам се, че ДСБ-Пловдив се интересува от мнението на младите хора. Като млад човек споделям ценностите и идеите на ДСБ. Тези срещи са изключително ползотворни за нас, защото ни дават насока за възможностите за решаване на проблемите в град Пловдив, пречупени през призмата на ДСБ. Очаквам с нетърпение следващата ни среща.”

Ивайло Спасов: “Благодаря на г-жа Желязкова за възможността да се докоснем до реалната политика, да се учим от ценния й практически опит. Вярвам, че подобни срещи не само ограмотяват нас младите хора, но ни дават насока за бъдещото ни политическо израстване – какво да защитаваме и от какво да се пазим.”

Йордан Иванов: Вярвам, че ерудирана личност като г-жа Даниела Желязкова може да бъде само и единствено в помощ на младите в ДСБ, а и не само. Трогващо е вниманието и времето, което ни отделя тя. Радвам се изключително много, че има човек от такъв ранг, член на националното ръководство на ДСБ, безспорно с изключително задълбочени знания и също така огромен опит в политиката, който да ни отделя често пъти толкова много голяма част от времето си, за да обогатяваме ние знанията и уменията си. Очаквам с нетърпение следващата среща.

сподели ме