Декларация на ДСБ–Пловдив във връзка с напускането на партията на Спас Гърневски

Градската организация на Демократи за силна България в гр. Пловдив бе информирана от медиите за решението на г-н Спас Гърневски да напусне партията и да се откаже от номинацията като водач на листата на ДСБ в 17 МИР. В организацията, където г-н Гърневски членува, няма депозирана писмено негова оставка. Затова сме изненадани не от постъпката му, а от избора му да го оповести по медиите, вместо пред хората, които наричаше до вчера съмишленици. Очевидно безстрашният борец за демокрация не е събрал смелост да застане пред очите на членовете на ДСБ, за да ги информира първи за това си решение.

Ние призоваваме г-н Гърневски незабавно да напусне и мястото си в Общинския съвет на Пловдив. Не приемаме заявлението му, че ще продължи да работи за интересите на пловдивчани до края на мандата на местния парламент. Той е избран в него с листата на “Синята коалиция” като член на ДСБ в Пловдив и сега е нормално да се раздели с този пост.

Г-н Спас Гърневски излъга безцеремонно тези 5960 десни избиратели, които го пратиха в местната власт като алтернатива на ГЕРБ. Вместо това той безпрекословно гласуваше с мнозинството противно на позициите на националното и градско ръководство на ДСБ по ключови за Пловдив въпроси като бюджет, назначения в кметската администрация, увеличаване на кредитната задлъжнялост на града и т.н. Затова и напускането на г-н Гърневски не е изненада.

Не приемаме обвиненията, че като част от “Синята коалиция” сме призовавали стачкуващите да протестират “до пълното падане на цялата власт”. Ние подкрепяме техните справедливи искания срещу монополите, а отношението на Демократи за силна България към правителството на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов е изразявано нееднократно от националното ръководство.

С учудване днес разбираме, че всички тези години г-н Гърневски не е споделял тези оценки. Това говори много за политическия му морал, за да намери място в листите за общински съветници на всяка цена. А колко ГЕРБ е “сестринска” партия си пролича за пореден път и от излъчения от нея президент, който реши да даде третия мандат за кабинет на ДПС, а не на сестринските български партии, членове на ЕНП.

Затова още веднъж призоваваме г-н Спас Гърнавски незабавно да напусне Общинския съвет и да не лъже десните избиратели, дали му доверие на местните избори.

Пепа Деведжиева – Председател на ДСБ-Пловдив

22 февруари 2013 г.
гр. Пловдив

сподели ме