Кирил Янкулов: Вечно ли ще бъде мръсен въздухът на Пловдив?

киро2

В продължение на 6 години граждани на Пловдив водят съдебна битка на мръсния въздух в града ни. Според експертизата на съда виновни за ситуацията са местоположението, релефът и климатът на Пловдив, които водели до слабо разреждане на „локално емитираните замърсители“. Виновни били и ниските скорости на вятъра.

Основният замърсител на въздуха в Пловдив са фините прахови частици – те са с размери съответно под 10 и 2,5 микрона и се отделят главно при изгарянето на твърди и течни горива. Това изпрати града ни напред в непрестижните класации на градовете с най-мръсен въздух, коментира Кирил Янкулов заместник председател на ДСБ и кандидат за народен представител от Дясно обединение Нова Република.

Тези частици лесно навлизат в дихателната система, а оттам и в кръвта. Предизвикват дихателни, сърдечно-съдови и алергични заболявания. В последно време емисиите от промишлеността са изпреварени от тези от локалното битово отопление. Много домакинства се отказаха от услугите на централното топлоснабдяване. Почти равностойна е заслугата и на зле организираната транспортна система в Пловдив.

Пловдивчани са наясно с изложените факти, но едва ли някой е очаквал да чуе, че основният виновник всъщност е природата. Това обаче е много удобно оправдание за властта.

Ето нашите решения:
  1. Нова програма за енергийна ефективност на многофамилните и еднофамилни сгради – високоефективни отоплителни инсталации, саниране, развитие на газифицирането;
  2. Строга регулация върху качеството на твърдите горива и извеждане от употреба на ниско калорийните въглища и суровата дървесина;
  3. Нова енергийна програма за социално подпомагане;
  4. „Отпушване“ на транспорта в града, чрез изграждане на дълго чаканата интегрирана транспортна система;
  5. Система за надежден мониторинг и контрол върху емисиите от транспорта;
  6. Редовна поддръжка на основните пътни артерии и подобряване качеството на машинното почистване и миене;
  7. Възстановяване на устойчивия екологичен транспорт в Пловдив;
  8. Повсеместно залесяване с местни широколистни видове и затревяване на незаетите градски пространства;
  9. Актуална и обективна информация за качеството на въздуха.

Публикувано във вестник „Марица“ на 9 Март 2017г.

Кирил Янкулов  е кандидат за народен представител от 16 МИР гр. Пловдив на второ място в листата на Нова Република. Заместник – председател на ДСБ – Пловдив.

 

сподели ме