ДСБ СЪЗДАВА ЗАЕДНО С ГРАЖДАНИТЕ НА ПЛОВДИВ МОЩНА ГРАЖДАНСКА АЛТЕРНАТИВА

14467069_1118182408278748_2000896965_o1На 27.09.2016 г. в Пловдив се даде начало на изграждането на Гражданска платформа НАШИЯТ ПЛОВДИВ.

„НАШИЯТ ПЛОВДИВ“ е гражданска платформа, която ще бъде изградена в продължение на 24 месеца, чрез поредица от срещи с различна тематика. Темата – Културното развитие на Пловдив беше повода за първата ни среща и задълбочен разговор.
ПЛАТФОРМАТА „НАШИЯТ ПЛОВДИВ“ ще бъде мощен изразител на гражданска алтернатива, която има за цел да събори високата и дебела стена между гражданите и политици в града ни.

Създаваме тази платформа водени от две основни обстоятелства. Едното е, че в момента базовата идеята за представителството на гражданските интереси липсва и управляващите не се интересуват от мнението на гилдиите и авторитетите в отделни области. Второто е свързано с меритократичния идеал, който практически не съществува и заради това хората членуват в политическия партии само и единствено да получават облаги и да бъдат назначавани на работа. Ясно е, че това буди недоволство в редица хора, които знаят в каква посока трябва да се движи града ни. Затова провеждаме срещите извън партийните зали, отвъд партийните формати и политическото дребнотемие в Пловдив. Защото вярваме, че Градът под Тепетата се нуждае от мнението на експертите в различните области, които желаят да стоят в страни от политическите партии.

„Силни послания и ясни приоритети, изработени съвместно с авторитети от различни области в продължение на 24 месеца, е това, което може да промени ракурса на Пловдив.
Целим да обединим една силна гражданска енергия от 1500 човека, експерти в различни области, в продължение на две години, която да посочи правилния (антисистемен) подход за развитието на града ни. Тези хора, с техните биографии и авторитет, ще посочат новия дискурс и дневен ред на Пловдив. А ние поемаме ангажимент да стоим зад тези послания и да се борим за реализирането на тези приоритети

Това, което ни отличава силно от всички партии, които са се опитвали да събират гилдиите, са три неща:
– Не го правим преди избори, а години преди това;
– ДСБ поема ангажимент да застава зад позициите и посланията, излъчени от гражданската платформа;
– ДСБ ще отвори листите си след 3 години за гражданско участие. По този начин, с лично участие на авторитети при вземане на решенията за Пловдив, се гарантира в максимална степен защитаване интереса на отделните гилдии и граждански интереси в града ни. Без партиен натиск, без партийни повели и без скрито или открито провеждане на лични интереси.“
Това обяви лидерът на ДСБ Пловдив Йордан Иванов.

 

По темата за културното развитие на Пловдив едни от основните теми, които повдигнаха някои присъстващи, бяха:

  • Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и неподготвеността ни към момента да посрещнем това предизвикателство. Общото убеждение е, че следва културните общности, гражданите, сдружения и НПО , политическите партии (независимо от тяхната ангажираност) да осъществят подготовката на Пловдив за това важно събитие;
  • Възпитаването на децата ни в духа на истински           културни ценности. Възможните взаимодействия с училища и детски градини относно програмите и начина на преподаването им в тази посока.
  • Безобразието със занемаряването и разрушаването на ценни, не само за Пловдив, архитектурни и културни паметници;
  • Липсата на дългосрочна визия, креативност и конкуренция при прилагането на политики, свързани с културата;
  • Чистотата, нивата на замърсеност на въздуха в Пловдив, хигиената на града;
  • Проблемите с прозрачността и целесъобразността на разходването на публични средства за културни дейности, шуробаджанащината;
  • Системното пренебрежително отношение към пловдивските Дейци на Културата и техните талант, умения и компетенции.Но конкретни послания и приоритети, които бяха излъчени на срещата за културното развитие на Пловдив, ще бъдат представени пред медии непосредствено след като бъдат обработени, съгласувани и одобрени от всички присъстващи и взели участие на срещата.

 

 

сподели ме